Szekeres Kristóf
Pszichológus
+36-70-527-0540
szekeres.kristof@pszichologuspraxis.hu

Mi fog történni a pszichológusnál?

Miután arra az elhatározásra jutott, hogy megteszi az első lépést annak érdekében, hogy megossza a nehézségeit vagy a problémáival megküzdjön és felkeres engem, felmerülhet Önben a kérdés, hogy mi is történik az első és az első néhány ülés alkalmával?

Az első alkalomra érdemes átgondolni, hogy pontosan mi is az a nehézség, amivel úgy döntött, hogy pszichológus szakemberhez fordul? Érdemes ezt szavakkal megfogalmaznia először saját magának és később nekem, hiszen az első ülés során nagy részben erről lesz szó. Ha szükséges, akkor a természetesen a történet közben kérdéseket teszek fel.

Az első ülés alkalmával lényegében egy új kapcsolat kezdődik a kliens és a pszichológus között, ami azért is nagyon fontos elem, mert a későbbiek során ennek a kapcsolatnak a milyensége és minősége is szerepet fog játszani a nehézségek feltárása és a lehetséges változás során.

Az első néhány ülés (2-5) alkalmával a pszichológus és a kliens kialakítanak egy szóbeli terápiás szerződést, amelyben benne vannak a kliens elvárásai, céljai és pszichológus kompetenciái (tapasztalata, tudása). A terápiás szerződés egyik fontos eleme szokott lenni a terápiás cél, melyet a kliens és a segítő közösen határoznak meg. Nagyon fontos, hogy ez a cél a kliensnek is megfeleljen és a pszichológus is tudja azt vállalni.

Az első néhány alkalommal történik meg a kliens élettörténetének, jelenlegi és múltbeli nehézségeinek a megismerése (pl. gyermekkor története vagy a párkapcsolatainak története). Ennek a megismerésnek a során is nagyon fontosnak tartom, hogy egy olyan elfogadó és empatikus kapcsolatot tudjak nyújtani a kliensnek, ami már a „terápiás folyamat” előtt meg tudja a kliensben indítani a változásokat.

Ha megtörtént a „terápiás szerződés” megkötése, akkor indul el lényegében a folyamat második része, a terápiás munka. Ennek folyamán az empatikus és elfogadó kapcsolat effektív része marad az üléseknek. A segítő és a kliens közötti kapcsolat első sorban bizalomra épül, ezért minden, ami a rendelőben elhangzik, az természetesen ott is marad.

Dióhéjban ez történik az első néhány ülés alkalmával, azonban nagyon fontos kiemelni azt, hogy minden kliens más és más (ez adja a nehézségét és egyben szépségét ennek a szakmának), ezért a fentebb leírtak kizárólag nagyon nagy általánosságban érthetőek.

Ezek mellett, ha úgy érzi, hogy szeretne változást az életében és meg szeretné osztani valakivel, hogy milyen nehézségek nyomják a lelkét, hívjon bizalommal!

Miért éppen engem válasszon?

01.

Több éves tapasztalattal rendelkezem a pszichológusként és segítőként.

02.

Számomra a kliens nem csupán egy probléma, vagy „diagnózishalmaz”, hanem egy egészleges személy.

03.

Több ismert személyt is kezeltem már, akikkel sikeres változásokat értünk el.

04.

A rendelőm jól megközelíthető, a belvároshoz közel található helyen van.

Mi az egyeztetés menete?

A/

Keressen fel telefonon vagy e-mailben.
-> Kapcsolat

B/

Néhány szóval mondja el vagy írja le, hogy mi az, ami nehézséget okoz önnek.

C/

Közösen egyeztetünk egy időpontot, ami Önnek és nekem is megfelelő.